Sunday, January 18, 2009

Photoshop Tutorial 1:Blending Photo with texture

kpd kengkangwan yg sye hormati disini ingin sye berkongsi cre sye blending gambar..perlu di ingatkan yg tutorial ini hy ske2 nakk share ngn kwn2 dan sye wat tutorial ni men belasah je(bahse sme berterabur)...so ape yg silap hrp dimaapkan..ape yg sye minta dr kwn2..tlg postkan hasil gambar anda untuk sye tgk adekah tutorial sye ni bergune atau pun sye yg xtretiajar org..heeh terime kasey....dan skali lg sye ingatkan...blending2 ni ske2 je...perkare yg pntg dn fotografi adelah basic...huhuhu..poyo je kan...

1.buka image yg ingin diedit dan letakkan texture di layer atas dan tukar blending kpd
overlay

2.select layer texture dan tekan add layer mask (lihat arrow)

3.kwsan yg sye tandekan merah ialah kwsan yg subjek yg hendak kite tjukkan n pastikan apekah subjek anda

4.pilih brush tool dan pastikan foreground bertande hitam dan background bertande putih kurangkan opaciy brush kpd 40%

5.pastikan anda memilih layer texture.gunekan brush td dan brush sedikit demi sedikit di kwsan subject(step ini memastikan texture tiade@samar2 di
kwsan subjek).pdm smpai puas hati...dan hasilnyer nahhhhhhhhh......

2 comments:

Ira Azeera said...

aku dah try syed... aku wat kat gamba plusticks kat melaka tu.. tp x nmpk sgt kot sbb diding tu mmg dh ade texture...

padel said...

jo, tuto yg baguih. tp aku blom try lagik. ps pn blom beli lagk. apa2 pn aku rindu ko jo..